keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Ruoka-aineallergiat ja ruokavalion muutos

Kävin 25.1. laajassa allergiakokeessa, jonka tarkoituksena oli mitata minulta ruoka-aineiden viivästyneet allergiareaktiot. Allergiakokeen avulla pystyisin jättämään ruokavaliostani pois kaikki vahvasti reagoivat ruoka-aineet, jotka mahdollisesti hidastavat /estävät paranemisprosessia. Sain tulokset kaksi viikkoa sitten ja ensi vilkaisun jälkeen en oikein tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa. Olen todella pahasti allerginen monelle asialla, mainittakoon lyhesti mm. kaikki viljat, suurin osa kasviksista, pähkinät ja maitotuotteet. Näitä joudun välttämään kokonaan ainakin 6kk ajan, jonka jälkeen voin hitaasti palauttaa niitä takaisin ruokavaliooni, mutta suurissa määrin niitä ei koskaan pysty käyttämään. Oli mielenkiintoista että maitotuotteiden kohdalla allergeenit olivat nousseet vaikka maitotuotteita en ole syönyt moneen vuoteen. Tämä vain tarkoittaa sitä että elimistöni on pysyvästi muodostanut vasta-aineita maitotuotteille.  


Mitä voin syödä tästä eteenpäin ja mistä ruokavalioni kostuu tällä hetkellä; hedelmistä, kikherneistä, linsseistä, pavuista, muutamista sienistä, artisokasta, bambunversoista, lehtikaalesta ja mausteista. Parista pähkinästä, kookoksesta (kookosmaito, kookospähkinä) ja soija. Näitä kaikkia saan ihan vapaasti syödä.


Suurin osa viljoista, joitakin salaatteja, hedelmiä ja vihanneksia saan syödä korkeintaan joka viides päivä. Ehdottomasti kiellettyjä ruoka-aineita, joita en saa syödä ollenkaan ovat mm. riisi, quinoa, melkein kaikki vihannekset, muutama salaatti, pähkinöitä ja mausteita.


Olen hiukan surullinen siitä että reagoin todella pahasti valkosipulille, sipulille ja inkiväärille. Ne kun olisivat niin hyödyllisiä luonnon antibiootteja! Liha ei reagoinut testeissä, mutta olin ollut syömättä sitä jo 2kk ennen kuin testit otettiin. Miksi en lihaa syö, on syynä siihen että siitä tulee niin huono olo. Vointini ja oireeni pahenevat. Mietimme että ehkä lohta voisin kokeilla jossain vaiheessa ottaa ruokavaliooni mukaan, jos ja varmasti kun ruokvalioni menee niin yksipuoliseksi.

Ruokvaliostani tulee todella haasteellinen, mutta eiköhän siitä selviä! Heti ensi töikseni teinkin A4 laput, joihin selkeytin ruoka-aineet joita saan syödä, ja mitä en saa syödä. 

Koska minulla on paljon pahoja ruoka-aineallergioita se viittaa että minulla vuotava suoli. Tätä lääkärini on jo miettinyt minun kohdallani, mutta nyt se varmistui. '' Vuotava suoli on tuntematon oireyhtymä, mutta aito biokemiallinen häiriö, matala-asteinen suolistotulehdus, metabolinen endoteksemia, joka selittää ärtyneessä paksusuolessa ja tyypin 2 diabeteksessä myllertävää kroonista matala-asteista tulehdusta sekä monia autoimmuunitauteja, tyypin 1 ja 2 diabetestä, Crohnin tautia, haavaista paksusuolen tulehdusta ja monia vaikeasti diagnosoitavia ja hoidettavia vatsavaivoja ja niihin liittyviä muita tiloja.'' (http://www.tritolonen.fi/artikkelit/234-vuotava-suoli) Vuotavaa suolta havaitaan mm. usein keliakiassa, crohnin taudissa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä. Käytännössä vuotavan suolen läpäisevyys on lisääntynyt, jonka seurauksena vieraita aineita pääsee kulkeutumaan suoliston limakalvon läpi muualle elimistöön, joka aiheuttaa suolistotulehdusta. 

Onneksi minulla on nyt varattuna aika oman lääkäriklinikkani ravitsemusterapeutille, joka antaa sitten neuvoja syömisen suhteen, jotta puutoksia ruoka-aineista ei pääsisi syntymään.

Kyllä tämä tästä! Ruokavalion selkeyttäminen paperilla oli jo puoliksi tehty työ ja auttanut minua jo kovasti! :)

Herkkuruokaa sienistä, kookosmaidosta, kikherneistä yhdessä
mimis versoseoksen ja lehtikaalen kanssa! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti