lauantai 9. tammikuuta 2016

Vegaaniksi

Lihan syömisestä ja täysin kasvisperäisen ruokavalion noudattamisesta ollaan hyvin eri mieltä. Jotkut sanovat että lihaa ei saisi syödä, sillä se olisi haitaksi borrelioosin kannalta. Toiset ovat sitä mieltä että ehkä korkeintaan kalaa voisi silloin tällöin syödä, ja sitten taas joillekin asialla ei ole mitään merkitystä. Itse kehoitan kaikkia kuuntelmaan omaa kehoa ja kokeilla mikä itselle tuntuu kaikista parhaimmalle ja toimii juuri sinulle. Yhdestä asiasta kuitenkin ollaan samaa mieltä, gluteenittoman, maidottoman ja sokerittoman ruokavalion noudattamisesta. Itse liputan myös tämän puolesta ja mielestäni se on yksi tärkeimmistä tekijöistä borrelioosin hoidossa, sillä nämä kolme pitävät yllä elimistön tulehdustilaa ja laskevat vastustuskykyä mikä on vain hyväksi borrelia-bakteerille ja muille infektioille. Olen ollut itse jo monta vuotta gluteenittomalla ja maidottomalla ruokavaliolla allergioiden takia, mutta söin lihaa ja sokeria. Hoitojen aloittamisen myötä vähensin sokerin syönnin minimiin. Vaikka olen jättänyt kaikki karkit ja herkut pois, tummaa suklaata tai raakasuklaata syön silloin tällöin. En ole jättänyt pois myöskään sokeria sisältäviä hedelmiä. Moni välttää myös niitä.

Gluteeniton pestopasta kikherneiden, tomaatin
ja sipulin kera. Nam <3
Mikä on veganismi? Se on ruokavalio ja elämäntapa joka pyrkii välttämään eläimille haitallista toimintaa. Vegaani ei käytä ruoassaan mitään eläinperäistä kuten maitoa, lihaa, kananmunia, eikä myöskään hunajaa. He eivät myöskään käytä eläinperäisiä tai eläimillä testattuja tuotetteita kuten nahkat tai meikit.

Ryhdyin vegaaniksi yli kuukausi sitten. Syitä tähän on muutama. Ensimmäisenä voisin mainita että lihan syömisestä alkoi tulla huono olo. Aluksi sitä ei ole ollut ollenkaan, mutta loppua kohden huono vointi alkoi lisääntymään ja liha alkoi ällöttämään. Kuuntelin siis kehoani, ja koska liha ei näyttänyt enää sopivan minulle, jätin sen pois. Toisena syynä tulevat eettiset syyt. Olen pienestä asti ollut vastaan eläimen lihan syömistä. Oikeastaan kukaan ei ole tiennyt että olen aina ajatellut näin. Jotta olen pystynyt syömään lihaa en halunnut ajatella tarkemmin koko asiaa ja jätin asian huomioimatta. Jos olisin tähän mennessä miettinyt jokaista lihan palaa mitä olen laittanut suuhun, joikaista eläintä joka on tapettu sen takia, en olisi pystynyt syömään yhtäkään palaa. Sitä tottakai söi myös mitä oli kotona ja koulussa tarjolla, kyseenalaistamatta asiaa. Muistan pienenä kun en olisi millään halunnut syödä meetvurstia, sillä tiesin että se on tehty hevosesta. Rupesin itkemään kun minut siihen pakotettiin sillä en pystynyt enkä halunnut syödä luontokappaletta joka oli tapettu ihmisen toimesta. En myöskään koskaan ole tykännyt kalastamisesta. Syy tähän on ollut se etten ole missään vaiheessa pystynyt laittamaan matoa koukkuun, sillä olisin joutunut tappamaan viattoman luontokappaleen. Sitten olisi pitänyt vielä kalastaa ne kalat, eli vahingoittaa toisia viattomia luontokappaleita huvin vuoksi, pahimmassa tapauksessa tappaa. En tykkää myöskään ajatuksesta että eläimiä massakasvatetaan huonoissa oloissa ihmisten syötäviksi. Eläin on vain tuote muiden joukossa, eikä sitä sen tarkemmin ajatella elävänä olentona jolla on tunteet. Kolmantena asiana tulevat ekologiset syyt. Veganismi tulee niin paljon ekologisemmaksi kuin lihan syönti. Olen aina ollut kiinnostunut maapallon ympäristöasioista ja sen hyvinvoinnista. Ja jos voin itse vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen, kuudenteen massasukupuuttoon tai muuhun maapalloa tuhoaviin tekijöihin, niin todellakin haluan olla vaikuttamassa siihen. Ilman sademetsiä tai meriä tuohoutuisi koko maapallo eikä meitäkään silloin olisi. 

Appelsiini-tofusalaatti maapähkinäkastikkeella
Mutta eihän sitä jää sitten jäljelle mitään syötävää kun lihaa ei syö? Eihän kasviksista saa riittävästi ravintoa? Sitähän kuihtuu olemattomiin! Olin itsekin tätä mieltä, ennen vegaanin ruokavalioon perehtymistä. Se tottakai vaatii hyvää perehtymistä ennen aloitusta, mutta oikein suunniteltuna se on todella terveellinen ja täyttää ravitsemusvaatimukset. Jim Morris on erittäin hyvä esimerkki siitä että vegaani ei ole yhtä kuin laiha ja lihakseton ihminen. 80-vuotias kehonrakentaja on ainakin itseni mielestä melkoinen lihaskimppu ja kumoaa kaikki laihuuden mielikuvat. Tässä tulikin vastattua myös kysymykseen siitä että vegaani voi ihan yhtä hyvin rakentaa kehoaan ja ihan yhtä hyvin tuloksin kuin liharuokavaliota noudattavat, jos jotakuta tämä mietitytti. 

Olen huomannut positiivisen muutoksen itsessäni vegaanisen ruokavalion aloitettuani. Energiaa on aivan erillä tavalla kuin ennen. Olen todella paljon energisempi ja voin paljon paremmin! On ihanaa tietää että valintani olla vegaani auttaa myös niin monella tavalla maapallon tilannetta ja yhdenkään eläimen ei tarvitse kuolla minun takiani. En tykännyt aiemmin ruoanlaitosta, mutta nykyään se on myös niin paljon mielenkiintoisempaa ja mukavampaa. Nautin kasviksista koostuvien ruokien tekemisestä! Olen käyttänyt apuna Elina Innasen kirjaa Vegaanin keittiössä. Suosittelen lämpimästi sitä muillekin! Lause, olet mitä syöt, pitää kyllä täysin paikaansa. Minusta vegaanin ruokavalio on paljon liharuokavaliota terveellisempi, mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

http://mehukekkerit.net/wordpress/wp-content/uploads/2014/11/IMG_0321.jpg?614a97

Kuka sanoi ettei kasvisruokavaliolla pysty herkuttelemaan? Tässä lukioille oikein herkullinen banaanilättyjen ohje, joka ei löydy yllämainitusta kirjasta;

                                2,5 dl    maitoa (kaura-,riisi-,soija-,kookos- tai mantelimaitoa)
                                1 tl        omenviinietikkaa

                                1 rkl      öljyä (Neitsyt- tai neitopuristettua rypsi-, oliivi tai kookosöljyä)

                                (1 tl       vaahterasiirappia)

                              2,5 dl      jauhoja (glut.jauhoseos tai riisi-.maissi-, mantelijauhoja)
                               1 tl         ruokasoodaa
                               1 tl         leivinjauhetta
                               1 tl         suolaa
                               (1 tl        vaniljauutetta)
                                                     tai
                               (2 tl        vaniljasokeria)
                               (1 tl        kanelia)
                                  2          banaania


Suluissa olevat aineet ovat valinnaisia. Sekoita maito ja omenaviinietikka keskenään. Omenaviinietikka tekee maidosta paksumpaa, ja tekee lätyistä kuohkeita. Sitten lisää joukkoon öljy ja vaahterasiirappi. Sekoita erikseen jauhot ja mausteet ja kaada nesteen sekaan. Lopuksi soseuta kaksi banaania, mutta ei liian hienoksi. Joukossa pitää olla sattumia! Sekoita. Valitse haluamasi öljy paistamiseen ja paista. 

Parhaimman tuloksen saat kun teet lätyistä pieniä.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti