lauantai 25. huhtikuuta 2015

Mikä ihmeen borrelioosi

http://yle.fi/aihe/sites/aihe/files/migrated/akuutti_ohjelmat/u4140/punkki_01.jpg
Borrelioosi eli Lymen tauti on borrelia burgdoferi spirokeetta -bakteerin aiheuttama sairaus, jonka yleisemmin saa punkin puremasta. Myös hyttyset ja muut hyönteiset kantavat bakteeria. Sipraalin muotoinen bakteeri pystyy läpäisemään jokaisen solun, joten se pystyy leviämään joka puolelle elimistöä. Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta, eikä se kerran sairastettuna suojaa uusilta tartunnoilta. Suomessa tartuntoja esiintyy 4 000 – 5 000 vuodessa, mutta luvun epäillään olevan suurempi. Osa sairastuneista saa virheellisen diagnoosin, myös virheellisesti negatiiviset tulokset ja tekemättömät testit ja ulkomailla testatut jäävät rekisteröinnin ulkopuolelle. Useimmiten virheellisen negatiivisen tuloksen saavat kroonistuneet tapaukset, joilla bakteeri on heikentänyt elimistön vastustuskykyä niin matalaksi jolloin elimistö on kykenemätön nostamaan vasta-aineita. Borrelioosi infektion lisäksi punkista voi saada oheisinfektioita joita mm. ovat babesia, bartonella, keuhkoklamydia, mykoplasma, ehrlichia, herpesviruksert ja riketsiat. Jokainen aiheuttaa omat oireensa borrelia bakteerin lisäksi.



http://www.bayarealyme.org/wp-content/uploads/2014/08/borrelia-burgdorferi.jpg
Yhä useammat suomalaiset testauttavat itsensä ulkomailla, sillä usein Suomessa tehdyt testit ovat näyttäneet negatiivista mutta ulkomailla positiivista. Jotkut ovat saaneet ulkomaan diagnoosin perusteella Suomessa hoitoa, mutta usea jää saamatta, sillä toiset lääkärit Suomessa eivät usko ulkomailla teetettyihin testeihin. Suomen kanta borrelioosin kohdalla on se, että kroonista borrelioosia ei ole olemassa. Yleensä potilaat joilla testit ovat näyttäneet negatiivista, saattavat olla sairaampia kuin ne joilla testi on ollut positiivinen. Se selittyy juurikin sillä että elimistön oma puolustusjärjestelmä ei enää kykene puolustamaan itseään eikä välitä vasta-aineita.

Jokaisen sairaus on yksilöllinen, jotkut sairastavat lievemmin kuin toiset, joillakin sairaus johtaa kuolemaan. Joillakin tauti ei koskaan etene krooniseksi ja/tai mene keskushermostoon. Oireet vaihtelevat sen mukaan missä bakteeri on, esim. niveliin edenneenä on niveloireita, sydämeen, sydänoireita jne. Ei ole varmaa syytä kuka sairastuu vakavasti ja kuka ei, syinä voidaan pitää bakteerin hyvää naamioitumiskykyä antibiooteilta ja immuunipuolustukselta, geneettistä perimää ja tartuntojen määrää. Sairauden kohdalla onkin erittäin tärkeää tukea immuunijärjestelmää kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Borrelioosi on todella monioireinen. Tässä on oirelista suoraan Suomen Lyme borrelioosi ry:n sivuilta:
Erythema migrans
(http://www.advocatechildrenshospital.com/
symptom_checker/housecalls/healthimages/
lymedisease_9875_phil.jpg)
iho-oireet: esim. ihomuutos pureman ympärillä. Se esiintyy joko tasaisena punoituksena tai rengasmaisesti etenevänä ja on useimmiten täysin kivuton. Ihomuutosta kutsutaan kirjallisuudessa nimellä erythema migrans (EM). Se ei ilmesty heti pureman jälkeen, vaan vasta noin viikon kuluttua. Yleensä vain noin puolet borrelioosiin sairastuneista on havainnut itsellään mainitun ihomuutoksen. Ihomuutos saattaa olla näkyvillä jopa kuukausia tai ilmestyä aika ajoin uudelleen.

Yleisoireita: esim. paikasta toiseen siirtyvä kipu, voimakas uupumus, selittämätön painonnousu tai – lasku, turvotusta rauhasissa, korkea tai lievä lämmönnousu, toistuvia infektioita esim. poskionteloissa, munuaisissa, virtsarakossa, eturauhasessa, kiveksissä ja/tai silmissä jne.

Pää, kasvot, kaula: esim. selittämätön hiusten lähtö, lievä tai kova päänsärky, lihasten nykiminen, pistely eri puolilla kasvoja, toispuoleinen kasvohalvaus, jäykkä ja/tai kivulias niska, kivut ja/tai jäykkyys leuoissa, kurkkukipu.

Silmät: esim. sumentunut näkö, kahtena näkeminen, kipu silmissä, liikkuvia täpliä näkökentässä, valonarkuus, valonvälähdyksiä näkökentässä, silmäkuopan luukalvon turvotus, silmähermotulehdus, sidekalvon, sarveiskalvon, kovakalvon, verkkokalvon, keskikalvon tulehdus jne.

Korvat: esim. alentunut kuulo toisessa tai molemmissa korvissa, kipu, korvien surina tai soiminen, tinnitus jne.

Ruoansulatuselimistö: esim. pahoinvointi, ripuli, ummetus, oksentelu, vatsakipu jne.

Lihaksisto – luusto: esim. nivelkipu tai -turvotus, nivelten jäykkyys, selän ja/tai kaulan jäykkyys, lihaskivut, lihasten nykiminen, ns. "jäätynyt olkapää" jne.

Hengitystiet ja verenkierto: esim. hengenahdistus, rintakipu, kipu kylkiluissa, yöhikoilu, vilunväreet, sydämen tykytys, sydänkatkos jne.

Neurologiset oireet: Borrelia bakteeri kykenee siirtymään verenkierrosta keskushermostoon nopeasti. Arviot sen siirtymisnopeudesta vaihtelevat muutamasta tunnista viikkoon. Borrelioosi vaikuttaa keskushermostoon monin tavoin. Yleisimpiä oireita ovat esim. päänsärky, huimaus, vapina, polttava tunne eri puolilla kehoa, heikotus, halvaus, paineen tunne päässä, tasapainohäiriöt, kävelyhäiriöt, lisääntynyt matkapahoinvointi, häiriöt ajattelussa, masennus, yöhikoilu, puutuminen ja pistely raajoissa, mielialan vaihtelu ja vaikea uupumustila jne.

Psykologiset oireet: esim. muistihäiriöt, mielialan vaihtelu, masennus, unettomuus, levottomuus, puhehäiriöt, keskittymiskyvyn puute jne.

Sukuelimet: seksuaalinen haluttomuus tai kyvyttömyys, selittämättömät kuukautiskivut, epäsäännölliset kuukautiset, kipu rinnoissa, kipu kiveksissä/eturauhasessa jne.



Tässä kaksi todella hyvää dokumenttia aiheesta:

Under Our Skin

Under Our Skin 2 Emergence


Sekä ihana borrelioosi tarina:

Lyme Story - Treatment, Hope & Success




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti