sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Jarisch Herxhaimerin reaktio

Jarisch Herxhaimerin reaktio eli Herxheimer-reaktio tai lyhyemmin herxit, on komplikaatio joka syntyy hoidon alkaessa tehota ja bakteerien kuollessa. Bakteerit kuolleessaan erittävät toksiineja, eli myrkkyjä, jolloin oireet pahentuvat ja vointi huononee. Oireet ovat hyvä merkki siltä kannalta että hoidot todella tehoavat. Aina ei ole kuitenkaan niin selvää onko oireiden aiheuttaja herxit, itse borrelia bakteeri tai sen oheisinfektiot vai komplikaatio lääkityksestä.

Tavallisimpia herxejä ovat säryt, päänsärky, voimaton ja sairas olo sekä voimakas väsymys. Mutta ne voivat olla monen laisia, kuten lihas- tai nivelkipu, ihottuma, valoarkuus, ärtyneisyys, kihelmöinti, huimaus, univaikeudet, lihaskouristuksia, yöllistä hikoilua, kohonnutta tai alentunutta verenpainetta, paisuneet rauhaset, metallinmakua suussa, vilunväristykset, pahoinvointi, turvotus, ummetus tai ripuli, lämmönnousua, sydämentykytystä, sydämen tiheälyöntisyyttä, kasvohalvaus, tinnitus, sekavuus, liikkeiden koordinaation vaikeutumista, kutinaa, kipua luissa, flunssankaltaisia oireita, silmätulehdusta ja kurkun paisumista.

Itse koen että herxin oireet ja sijainti on paljolti siitä kiinni missä bakteeria on eniten ja mihin milloinkin hoito vaikuttaa. Itse saan aina hirveitä pääkipuja sekä kouristus- ja pakkoliikekohtauksia, sillä bakteeri on keskushermostossa. Myös muita keskushermostollisia oireita tulee herx-oireina, kuten myös paljon yllä lueteltuja muita oireita.

Herxien tullessa niitä voi koittaa helpottaa eri menetelmillä, kuten kevyt liikunta tai ulkoilmassa oleskelu, sauna/infrapunsauna tai infrapunpussi, suun kautta otettava savi, sarsaparilla tipat, magneettipatjahoito, High tone hoito, ionisoitu happi, glutantioni ja vitamiinit suun kautta tai iv:sti.

Jokainen on yksilö ja jokaisen pitää itse kokeilla ja testata mikä on itselle sopivin tapa lievittää oireita. Itselle osa asioista toimii joihinkin oireisiin, kun taas toiset asiat toisiin oireisiin. Monesti mikään yllämainituista menetelmistä ei toimi herxien lievittäjänä, kaikkea itsekään en ole vielä kuitenkaan kokeillut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti