keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Kurkistus ruokavaliooni

Olen palannut takaisin omaan ruokavaliooni. Ennen koin ruokavalioni olevan todella tiukka ja että jään paljosta paitsi. Nykyään se ei häiritse enää, enkä kaipaa muuta. Tiedän kuinka huonon olon saan muusta ruoasta, joten sekin kannustaa minua pysymään nykyisellä ruokavaliolla. Nautin siitä kuinka terveellistä ja ravintorikasta ruokaa syön nykyään. 

Minulla oli pidempi aikainen jakso kun minulla ei ollut ruokahalua ja tuntui että kaikki maistui samalle. Pyörittelin samoja ruokia yrittäen keksiä uusia kokonaisuuksia ja ahdistuin. Söin koska oli pakko, enkä nauttinut siitä ollenkaan. Nautein ruokavaliostani ja ruoasta viimeksi 2015-2016 vuosina. Tämän jälkeen on ollutkin pitkä tauko kun en ole saanut siitä mitään irti. Olin tuolloin myös erittäin hyvinvoiva, joten mieleeni palautui se että ruokavaliolla on todella suuri merkitys hyvinvoinnista. Olet mitä syöt. Tietenkin silloiseen hyvään oloon vaikutti moni muukin tekijä, kuten esimerkiksi yksi iso tekijä, ja se oli borrelioosin remissioon saaminen.

Kun vatsani alkoi joulun alla reistailla, minulta lähti kokonaan ohjat ruokavalioni suhteen ja tein tietoisesti retkahduksen. Minulle tuli hällä väliä asenne ruokavaliotani kohtaan. En nähnyt mitään järkeä noudattaa omaa ruokavaliotani kun vatsani reagoi kaikkeen mitä laitoin suuhini, kivuilla ja turvotuksella. Elin mehulla ja jos jotakin söin, päädyin syömään vehnää ja sokeria paljon. Söin jatkuvasti nuudeleita ja kaikkia vihanneksia mitä en saisi syödä. Lidl:n suklaadonitsit olivat myös kova sana. Jossain vaiheessa kuitenkin iski se hirveä väsymys ja pahoinvointi sokerista ja vehnästä, joten oli pakko vaihtaa suuntaa kohti tuttuun ja turvalliseen omaan ruokavaliooni, mistä tiesin että se on oikea tie itselleni ja saa voimaan minut hyvin pitkällä aika välillä. Nyt olen noudattanut ruokavaliotani noin 2,5kk. Innostuin ruoastani aivan uudella tavalla ja nykyään ruokahetkeni ovat nautinto. Sekin auttaa jo paljon että jaksan nykyään kokata. 

Tällä hetkellä minusta tuntuu hyvälle syödä näin. Olen monta kertaa retkahtanut ja kokeillut mitä tapahtuu jos en noudata ruokavaliotani ja siitä ei ole koskaan seurannut kuin paha olo. On ihana huomata miten positiivisesti ruokavalioni minuun vaikuttaa. Voiko olla ihanampaa että syön terveellistä ja ravinnerikasta ruokaa joka päivä, joka edistää terveyttäni ja hyvinvointiani joka päivä! Joskus tottakai toivoisin että voisin laajentaa ruoka-aineita joita pystyisin syömään. Kaipaan todella paljon sipuleita, tomaattia, tuorekurkkua ja avokadoa. Ketsuppia onneksi olen pystynyt syömään vaikka muuten tomaattia en pystykään syömään. Aina toisinaan kokeilen joitakin ruoka-aineita, ja katson pidemmällä aika välillä aiheuttavatko ne minulle allergiaa. Ensimmäinen asia on varmasti suoliston kuntoon laittaminen. Toivon että sen jälkeen pystyisin laajentamaan ruokavaliotani. Jos jotakin olen oppinut, niin sen että käsitykseni terveellisesta ruokavaliosta on muuttunut todella radikaalisti vuosien varrella. 

Minulle tehtiin vuonnan 2015 viivästynyt ruoka-aineallergia verikoetestit, jossa suuret IgG ja IgG4 vasta-ainelukemat viittaavat viivästyneeseen yliherkkyyteen ruoka-aineiden suhteen. Ruoka-aineiden reaktiot jaoteltiin 0-6 asteikolla. 0-2 ragoineet olivat niitä joita sain syödä vapaasti. 3-4 sais södä korkeintaan viiden päivän välein ja 5-6 reagoineita en saanut syödä ollenkaan. Ohjeena oli jättää tauolle ruoka-aineet jotka reagoivat korkeina vasta-ainepitoisuuksilla, 3kk ajan tai jossain tapauksissa 6kk. Tämän jälkeen niitä olisi ptänyt palautella takaisin ruokavalioon. Suositeltiin että missään vaiheessa ei kannattanut ruveta syömään näitä ruoka-aineita suuria määriä tai joka päivä, jotta yliherkkyys ei kehittyisi uudelleen. 

Itselläni kusi koko ruokavalio juttu alkuunsa. Jätin ruoka-valiostani pois kaikki 5-6 reagoineet, jonka olisi pitänyt auttaa minua vatsan ja suoliston ongelmia. Ei auttanut. Tämän jälkeenkin vatsani reagoi valtavasti, jonka jälkeen karsin pois ruokavaliosta myös 3-4 reagoineet ruoka-aineet. Jäljelle jäi vain 0-2 reagoineet ruoka-aineet. Ruokavalioni kutistui valtavasti ja jäljelle jäi vain todella vähän asioita mitä pystyin syömään. Tätä ennen olin jo vegaani, mikä auttoi valtavasti hyvinvointiani. Tiesin että olin tehnyt valinnan oikeaan suuntaan, mutta minua harmitti todella paljon etten psytynyt enää syömään niitä ihania kasvisruokia mitä olin oppinut syömään ja jotka tekivät oloni hyväksi ja terveeksi, sillä olin yliherkkä melkein kaikille vihanneksille. Kävin ravitsemusterapeutilla ruokavalioni suhteen ja sain onneksi ohjeita, jotta sain ruokavaliostani toimivan. 

Olin todella tiukalla ruokavaliolla 3kk enkä pystynyt palauttamaan mitään enää takaisin. En pystynyt syömään edes niitäkään ruoka-aineita jotka reagoivat 3-4 asteikolla. Sitten jatkoin 6kk, sitten 9kk. Senkään jälkeen en pystynyt palauttamaan mitään. Tiukka ruokvalio jäi pysyväksi, jossa söin vain ruoka-aineita jotka reagoivat 0-2 asteikolla. Vasta näin kolmen vuoden jälkeen tuntuu että olen pystynyt jotakin lisäämään ruokavaliooni hetkellisesti. Koitan aina välillä, miten vatsani reagoi eri ruoka-aineille. Esimerkiksi tällä hetkellä ei tulisi kysymykseenkään kokeilla mitään, sillä työn alla on edelleen saada vatsani rauhoittumaan sekä turvotukset ja kivut loppumaan. Välillä on tullut retkahdettua syömään liikaakin ruoka-aineita, mitä ei pitäisi. Ehkä kärsivällisyys ja sinnikkyys palkitaan tässä asiassa. Jos vain jaksaisi sinnikkäästi pysyä omassa ruokavaliossa, ilman suurempia lipsumisia.

Seuraavaksi nykyisestä ruokavaliostani. Ruokavaliossani on paljon samanlaisuuksia paleo ja korkea rasvaisesta ruokavalioista. Eli ruokavaliossani on korkea rasva ja proteiini pitoisuus, syön todella vähän hiilihydraatteja, enkä käytä kananmunia tai maitotuotteita. Olin tosiaan ennen vegaani hetken ajan, mutta päädyin ottamaan kalan ruokavaliooni sen jälkeen kun kävin ravitsemusterapeutilla ja hän suostutteli minua syömään sitä, jotta saisin tarvittavat ravintoaineet. Pyrin kuitenkin syömään kasvispainotteisesti, eikä kala aina sisälly ateroihin. En syö ollenkaan valkoista sokeria. Ainoat sokerin lähteeni ovat hedelmät, marjat ja hunaja. Itse en ajattele että ne olisivat epäterveellisiä, sillä ne ovat luonnon tuotteita. Tietenkin kuinka paljon niitä syö on sitten eri asia, rajansa kaikella. 

Pyrin välttämään kaikkia viljoja. Kaura ja maissi ovat ainoita viljatuotteita joita käytän, jos jotakin käytän. Muut ovat totaalisessa pannassa, sillä olen niille allerginen. Syön aika paljon quinoaa. Riisiä ja perunaa en voi syödä ollenkaan. Quinoa ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään viljojen tapaan. Siinä on enemmän proteiinia kuin muissa viljakasveissa ja sisältää oikeassa suhteessa elimistölle tärkeitä aminohappoja. Quinoan sukulaisia ovat punajuuri ja pinaatti ja on luontaisesti gluteeniton. Sitä käytetään riisin ja couscousin tapaan. 

Pähkinöitä ja erilaisia siemeniä syön päivittäin. Pähkinöistä saa proteiinia, hyviä rasvoja, kuitua, tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja, eritoten B- ja E-vitamiinia. Siemenistä chia-siemenet ovat suosikeitani. Niissä on paljon ravintoaineita ja antioksidantteja, mutta ovat silti vähä kalorisia. Maapähkinävoi on ollut suuressa käytössä, sen runsaan proteiini pitoisuuden takia, vaikka se sisältää paljon rasvaa. En itse syö tai pysty syömään proteiinijauheita, ja tällä hetkellä itselläni on tavoitteena lihasmassan kasvatus. Siinä missä muut käyttävät proteiinijauheita ja -lisiä, minä käytän maapähkinävoita.

Palkokasveista käytän herneitä, kikherneitä, papuja ja linssejä. Tällä hetkellä olen syönyt paljon papuja, sillä ne sisältävät runsaasti proteiinia. 

Vihanneksista ja juureksista saan syödä artisokkaa, bambunversoja, sieniä, lehtikaalta, munakoisoa, osterivinokasta, porkkanaa, punajuurta, pinaattia ja ruusukaalta. Päivittäisessä käytössä ovat baby pinaatti/pinaatin lehdet sekä porkkana. 50 grammaa pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän K-vitamiinia ja puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6-vitamiineja. Lehikaalta söin ennen myös päivittäin, mutta olen pitänyt siitä taukoa, sillä kaalithan saattavat turvottaa ja muodostaa kaasuja. Luultavasti otan sen takaisin ruokavalioon jonkin ajan päästä kun vatsani on rauhoittunut, sillä se on myös yksi supefoodeista. Siinä on paljon C-vitamiinia, proteiinia, antioksidantteja, rautaa ja glukosinolaatteja, jotka ehkäisevät syöpää. 

Saan syödä oikeastaan kaikkia hedelmiä ja marjoja ja niitä syön päivittäin. Käytän runsaasti öljyjä, kuten oliivi- ja kookosöljyä. Niitä tulee käytettyä ruoanlaitossa ja esimerkiksi salaattien päällä. Voin/margariinin, minun tapauksessani härkäpapu-kauraleivän päällä, olen korvannut kookosöljyllä. Öljyjen lisääminen ruokavalioon auttaa pitämään makeanhimot hallinnassa, ainakin itselläni. Jos jossain vaiheessa tuntuu että pitää herkutella sokerilla, niin turvaudun hunajaan, hedelmiin, raakasuklaaseen tai raakakakkuihin. Ruohonjuuren White Matcha Lemon raakasuklaa on tämän hetkinen lempparini.

Ruoka-aineiden lisäksi syön vitamiineja, C-, D- ja B12- vitamiinia sekä sinkkiä. Magnesiumia otan silloin tällöin illalla ennen nukkumaan menoa, rauhottaakseni kroppaa ja mieltä. Iltaisin olen juonut noin desin - kaksi Boris maitohappobaktreeri juomaa ennen nukkumaan menoa ja aamuisin otan kapselin Percosaa tai Saccharomyes boulardiita rauhoittaakseni vatsaa ja suolistoa sekä edistääkseni niiden terveyttä ja tasapainoa. Jos vatsani alkaa päivän aikana turpoamaan tai tulee epämiellyttäviä ylävatsakipua, otan Precosaa tai Saccharomyes boulardii kapselin lääkkeeksi. Kannan nykyään aina jompaa kumpaa mukana tällaisten tilanteiden varalta. Se auttaa rauhottamaan vatsaa ja vie turvotuksen pois. Aloitin myös vasta vatsansuojalääkkeen syönnin, sillä vatsani on edelleen erittäin herkkä reagoimaan kaikelle. Toivottavasti niistä olisi apua. Olen ottanut myös yhden Colonic Plus maksanpuhdistaja tabletin joka aamu, sillä minusta tuntui että maksani tarvitsee myös huolenpitoa tällä hetkellä. 

Juon joka aamu lakritsinjuuriteetä yhdessä vihreän teen kanssa. Lakritsinjuuritee on auttanut minun vatsaani rauhoittumaan ja vihreä tee auttaa puhdistamaan kroppaa. Hunajaa lisään silloin tällöin joukkoon mukaan fiilisken mukaan. Se on mukava lisä ja maistuu todella hyvälle noiden kahden teen kanssa. Se on auttanut myös pitämään myös päivättäiset sokeri himot kurissa.

Reilu kolme vuotta sitten eräs lääkäri esitteli minulle vatsan ja suoliston hoitokuurin, jota olen käyttänyt siitä asti säännöllisesti muutamia taukoja lukuun ottamatta. Siihen kuuluu että sekoitetaan veteen/smoothieen/jugurttiin ym. 1tl chia siemeniä (liotetaan veteen ja annetaan turvota), 1tl psylliumia, 1tl paahdettuja pellavansiemeniä (itse en käytä ollenkaan) ja 1tl L-glutamiinia, yhdessä maitohappobakteerijuoman kanssa. Tämän yhdistelmän pitäisi hoitaa ja korjata vatsaa ja suolistoa. 

Pakko vielä mainita että olen ottanut noin 1-2kk sitten käyttöön myös oil pullingin, eli öljypurskuttelun. Aamuisin kun herään, ensimmäisenä pesen hampaat ja sitten otan 1tl -1rkl kokoisen palan kookosöljyä, annan sen sulaa suussa ja purskuttelen sitä 10-20 minuuttia suussa, jonka jälkeen sylkäisen jäämät roskiin. Tämän jälkeen huuhtelen suun suolavedellä tai pelkästään vedellä ja sitten siirryn ottamaan probiootit ja vitamiinit. Tästä lisää myöhemmässä postauksessa. :)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti